Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Chorwacka restauracja oferuje menu przygotowane przez robo-szefa kuchni

Masz ochotę na gnocchi z jagnięciną, czarne risotto lub makaron z cukinii? Możesz zamówić dowolne z tych dań w chorwackiej restauracji, gdzie robot-kucharz jest w stanie ugotować około 70 różnych dań jednogarnkowych, informuje Reuters.

 

Właściciele kuchmistrza twierdzą, że bistro BOTS&POTS Sci-Food w Zagrzebiu jest jedyną na świecie restauracją, w której gotowe do spożycia dania w garnku są przygotowywane przez roboty-kuchenki bez udziału człowieka poza ładowaniem urządzeń świeżymi składnikami.

 

Urządzenia dodają olej i przyprawy według cyfrowych receptur sporządzonych przez szefa kuchni. W innych podobnych restauracjach roboty mieszają i smażą frytki i hamburgery, robią pizze lub serwują i dostarczają posiłki, ale „nie ma robota, który zrobi jednogarnkowy posiłek ze świeżej żywności” – twierdzi współwłaściciel restauracji, Hrvoje Bujas.

 

 

„Rozważamy rozszerzenie naszego modelu biznesowego poprzez franczyzę” – powiedział Bujas, wyjaśniając, że robot przyspiesza proces gotowania i oszczędza pieniądze w czasach niedoborów personelu. „Jedną taką restaurację z pięcioma robotami może prowadzić jedna osoba” – powiedział. „Naszym ostatecznym celem jest stworzenie przestrzeni „bez kelnera, bez szefa kuchni, bez gotówki”, w której zamawiasz, odbierasz i płacisz za jedzenie bez kontaktu z ludźmi”.

 

Partnerom Bujasa siedem lat zajęło urzeczywistnienie pomysłu i otwarcie restauracji w zeszłym roku, po zainwestowaniu ponad 1 miliona euro (1,07 miliona dolarów).

 

„Rzeczywiście wyzwaniem było przygotowanie gotowego do spożycia posiłku ze świeżej żywności w jak najkrótszym czasie i tak smacznego, jak to tylko możliwe” – powiedział Bujas Reuterowi w nowoczesnym bistro. Klienci wydają się zgadzać.

 

Robot-szef kuchni o imieniu GammaChef jest „nauczony” cyfrowo przez szefa kuchni restauracji, jak gotować posiłek, a następnie zapamiętuje go i powtarza w nieskończoność.

 

Pięć robotów kuchennych może wyprodukować cztery posiłki w 15 minut lub prawie 100 posiłków w ciągu godziny, powiedział Bujas, dodając, że gdyby był na sprzedaż, kosztowałby 10 000 euro.