Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Możliwość przesyłania obrazu i dźwięku znamy od dekad. W Japonii powstał ekran, który może generować… smaki.

Istne marzenie fanów Roberta Makłowicza, w tym moim, to możliwość odbierania przez ekran smaków. Okazuje się, że ten podziela też profesor Homei Miyashita, który stworzył TTTV – ekran… do lizania.

Japoński profesor opracował prototypowy ekran telewizora, który może imitować smaki żywności, co jest kolejnym krokiem w kierunku stworzenia wielozmysłowych wrażeń wizualnych. Urządzenie o nazwie Taste the TV (TTTV) wykorzystuje karuzelę z 10 pojemnikami smakowymi, które rozpylają się w odpowiednim połączeniu, aby stworzyć smak określonego jedzenia. Próbka smaku jest następnie przesuwana na higienicznej folii na płaskim ekranie telewizora, aby widz mógł spróbować.

W erze COVID-19 ten rodzaj technologii może poprawić sposób, w jaki ludzie łączą się i wchodzą w interakcję ze światem zewnętrznym, twierdzi naukowiec z Uniwersytetu Meiji Homei Miyashita.

„Celem jest umożliwienie ludziom doświadczenia czegoś takiego jak jedzenie w restauracji po drugiej stronie świata, nawet podczas pobytu w domu” – powiedział.

Profesor Miyashita i dysze urządzenia smakowego 

Miyashita pracuje nad urządzeniem wraz z zespołem około 30 studentów. Wspólnie wyprodukowali wcześniej różne urządzenia związane ze smakiem, w tym widelec, który wzbogaca smak potraw. Profesor twierdzi, że sam zbudował prototyp TTTV w ciągu ostatniego roku i że wykonanie komercyjnej wersji kosztowałoby około 100 000 jenów (875 USD). Powiedział, że potencjalne zastosowania obejmują naukę na odległość dla sommelierów i kucharzy oraz gry i quizy degustacyjne.

Miyashita prowadził również rozmowy z firmami na temat wykorzystania swojej technologii rozpylania do zastosowań takich jak urządzenie, które może nanieść smak pizzy lub czekolady na kromkę tostowego chleba. Pomysł, przyznaję, interesujący. Do komercyjnego wdrożenia jednak zapewne wciąż jest bardzo daleko.

 

Jaki hosting dla WordPress? Test hostingów pod WordPress 2021.