Druk 3D może zrewolucjonizować… gastronomię. Izraelski startup Redefine Meat chce używać drukarek 3D do produkowania wegetariańskich „steków”.

Izraelski start-up Redefine Meat planuje uruchomienie produkcji steków  roślinnych naśladujących prawdziwą wołowinę w przyszłym roku. Co w tym niezwykłego? Otóż plan zakłada użycie drukarek 3D. 

Substytuty mięsa cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów dbających o dobrostan zwierząt i środowisko – czyli głównie w krajach tzw. bogatego zachodu. Oznacza to klientów mogących zapłacić niemało za produkt, który będzie zgodny z ich przekonaniami etycznymi, a w praktyce – dobry biznes. Redefine Meat, z siedzibą w Rehovot, na południe od Tel Awiwu, w tym roku pokazać ma swój „Alt-Steak” w wysokiej klasy restauracjach, a następnie w 2021 r. wprowadzi drukarki przemysłowe 3D do dystrybutorów mięsa.

„Potrzebujesz drukarki 3D do naśladowania struktury mięśnia zwierzęcia” – powiedział Reuterowi Dyrektor generalny firmy, Eshchar Ben-Shitrit twierdzi, że masowa produkcja ruszy w przyszłym roku, a jedna drukarka ich produkcji będzie w stanie drukować 20 kg na godzinę, a ostatecznie nawet około 100 przy niższych kosztach niż prawdziwe mięso.

Jest ono walczyć. Według Barclays sprzedaż „alternatywnego  mięsa” do 2029 r. może osiągnąć 140 miliardów dolarów, co stanowi około 10% światowego rynku mięsnego.

https://itreseller.pl/itrnewhuawei-polska-przystepuje-do-partnerstwa-na-rzecz-dostepnosci-inicjatywy-w-ramach-z-rzadowego-programu-dostepnosc-plus-majacego-na-celu-wyrownywania-szans-dla-wszystkich-obywateli-szczegolnie-w-obs/